Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2014-01-10 19:44:16

admin
Administrator
Data rejestracji: 2013-11-09
Liczba postów: 187

Co to Chili habanero?

http://www.przyprawyswiata.pl/produkt/chili-habanero

196.jpg

Kraj pochodzenia: Meksyk

Uwaga:
Jedna z najostrzejszych papryk na świecie. W skali ostrości scoville'a 100.000-300.000 jednostek.

Papryka habanero (Capsicum chinense), zwyczajowo nazywana habanero – jeden z gatunków papryki o owocach należących do najbardziej pikantnych i ostrych w smaku. Jak inne gatunki papryki pochodzi z Ameryki Południowej, z rejonu Amazonii (Brazylia, Kolumbia)[2]. Po odkryciu Ameryki gatunek szeroko rozpowszechnił się w uprawie i gdy botanicy w XVII wieku opisali go po raz pierwszy, mylnie uznali za ojczyznę Chiny (stąd nazwa naukowa). Wbrew nazwie "habanero" (jęz. hiszp. pochodzący z Hawany), rośliny z tego gatunku rzadko występują na Kubie. Uprawiane są głównie na półwyspie Jukatan w Meksyku (żółte i pomarańczowe odmiany) oraz na Karaibach (czerwone).
Spis treści 
1 Morfologia i biologia
2 Odmiany
3 Zastosowanie
4 Przypisy
5 Linki zewnętrzne
Morfologia i biologia
Pokrój
Roślina osiąga do 120 cm wysokości. W porównaniu z innymi gatunkami papryki ma szerokie liście i zwykle zielonkawe, małe kwiaty.
Owoce
Mają długość 2,5-6 cm i szerokość ok. 2,5 cm. Niedojrzałe owoce są zielone, dojrzałe w zależności od odmiany żółte, pomarańczowe, czerwone albo brązowe. Owoce w smaku przypominają morele, ale ze względu na wyjątkową ostrość nie nadają się do spożycia w surowym stanie dla większości ludzi. Jeżeli sok z habanero znajdzie się na naszych rękach, w żadnym wypadku nie wolno dotykać nimi oczu, twarzy ani genitaliów. Ręce należy obficie natrzeć olejem a następnie dokładnie umyć.
Odmiany
Nazwą Habanero określa się wszystkie odmiany gatunku Capsicum chinense, których istnieje duża różnorodność ze względu na formę, kolory i rozmiary owoców. W ostatnim czasie pojawiło się sporo nowych odmian, hodowanych dla uzyskania szczególnych właściwości.
Najważniejsze z nich to:
Red Savina, osiągająca do 577 000 jednostek Scoville'a i uważana przez długi czas za najostrzejszą paprykę Świata (w rzeczywistości najostrzejsza jest Trinidad Scorpion Butch T[3]). Podobnej ostrości pomarańczowa odmiana Francisca pochodzi od tego samego hodowcy.
'Habanero Chocolate' albo 'Brown Habanero' o intensywnie brązowym kolorze, wyglądająca jak z czekolady.
Odmiany zachowujące typowy "owocowy" smak Habanero, ale bez jego ekstremalnej ostrości, np. 'Habanero St. Lucia Island', 'NuMex Suave' i 'Aji Dulce'.
Zastosowanie
Roślina przyprawowa. Habanero należy do najostrzejszych papryk. Ostrość wynika z wysokiej koncentracji kapsaicyny – w gnieździe nasiennym może ona wynosić nawet 1500 ppm (kapsaicyna jest już w koncentracji 0,5 ppm w roztworze wodnym odczuwalna jako ostra). Ostrość habanero w jednostkach Scoville'a wynosi 100.000 – 500.000. Smak jest „owocowo-tropikalny“, przypomina morele lub brzoskwinie. W Brazylii i Peru habanero jest elementem tradycyjnej kuchni.
Sztuka kulinarna. Owoce nadają się na przyprawę do wszystkich potraw, w których można je „rozcieńczyć“ – a więc do sosów, zup, półpłynnych potraw jak gulasz, chilli con carne lub bigos, do potraw z mięsa mielonego, a także do słodkich przetworów, np. dżemów i ciast. W tym celu należy je najpierw drobno posiekać, w miarę możliwości unikając kontaktu ze skórą (używać rękawiczek ochronnych lub przytrzymać paprykę widelcem). Następnie, ze względu na dobrą rozpuszczalność kapsaicyny w tłuszczach i alkoholu, dobrze jest wrzucić je na ok. godzinę (lub dłużej) do ciepłego oleju lub wódki, rumu itp., a potem połączyć wszystko z potrawą. Jeżeli nie mamy doświadczenia z papryką habanero, jeden owoc wystarcza na co najmniej 1,5 kg potrawy – wtedy nie należy już dodawać innych ostrych przypraw.
Roślina ozdobna. Niektóre odmiany o jaskrawoczerownych owocach bywają u nas uprawiane jako ozdobne rośliny doniczkowe.

za http://pl.wikipedia.org/wiki/Papryka_habanero

Offline

Stopka

Forum oparte na FluxBB