Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2014-01-16 02:03:40

admin
Administrator
Data rejestracji: 2013-11-09
Liczba postów: 187

Co to pieprz zielony?

http://www.przyprawyswiata.pl/produkt/pieprz-zielony

263.jpg

Kraj pochodzenia: Indie
Polecamy:
Do zup kremowych, pomidorowych i drobiowych, sosów ziołowych, duszonych mięs, masła, warzyw (dyni, cukini, bakłażanów) a także do ryb z rusztu i twarogu.

Pieprz (Piper L.) – rodzaj roślin z rodziny pieprzowatych (Piperaceae). Należą do niego liczne gatunki (według niektórych klasyfikacji ponad 700) występujące na obszarach o klimacie równikowym i zwrotnikowym. Największe znaczenie użytkowe ma pieprz czarny, z nasion którego wytwarzana jest popularna przyprawa. On też jest gatunkiem typowym[2].

Zastosowanie[edytuj | edytuj kod]
Jest jedną z częściej używanych przypraw. W średniowieczu był przyprawą królów i magnatów. Płacono za niego czystym złotem. Po opłynięciu Afryki przez Portugalczyków i otwarciu drogi morskiej do Indii w końcu XV wieku, jego cena gwałtownie spadła. Obecnie pieprz na szeroką skalę uprawiany jest głównie na Archipelagu Malajskim.
Liście pieprzu betelowego i metystynowego są używane do żucia.
Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne (np. pieprz ozdobny).

za http://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz

Offline

Stopka

Forum oparte na FluxBB