Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2014-01-16 02:10:26

admin
Administrator
Data rejestracji: 2013-11-09
Liczba postów: 187

Co to pietruszka?

http://www.przyprawyswiata.pl/produkt/pietruszka

264.jpg

Kraj pochodzenia: Polska
Polecamy:
Do ciemnych mięs, drobiu, kanapek, jajek, zup, sosów i ugotowanych ziemniaków oraz do potraw z ryżu i makaronu a także do sałatek i surówek.

Pietruszka – opis:
Pietruszka to popularna roślina dwuletnia z gatunku selerowatych. Jedno z najpopularniejszych ziół, powszechnie uprawiana ze względu na swoje właściwości smakowe oraz prozdrowotne oddziaływanie jej olejków eterycznych. Stosuje się zarówno korzeń, jak i liście.
Pietruszka: na trawienie i na odpornośćZarówno korzeń, jak i liście pietruszki zawierają wiele substancji aktywnych, takich jak:
witaminy z grupy B, witaminy A i C oraz kwas foliowy;
apiol, mirystycyna, limonen – organiczne związki chemiczne wspomagające m.in. trawienie;
minerały: wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, mangan i siarkę;
flawonoidy: stanowiące silne i naturalne przeciwutleniacze;
Pietruszka – właściwości:
dzięki wysokiej zawartości witaminy C (ponad dwa razy więcej na 100g niż w cytrynie!), natka pietruszki dobrze oddziałuje na odporność;
obecność witaminy C ułatwia przyswajanie żelaza, w które obfituje natka pietruszki;
dzięki potężnej dawce potasu oczyszcza i odtruwa organizm, wspomaga pracę wątroby;
dobrze wpływa na kondycję zębów i kości;
ma dobroczynne działanie na serce i układ krążenia;
jest świetna na trawienie: zapobiega zgadze i uczuciu przejedzenia;
wykazuje właściwości moczopędne;
redukuje stany zapalne;
pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu;
olejki eteryczne zawarte w pietruszcze chronią przed schorzeniami i nowotworami układu oddechowego;
Jak widać lista zalet pietruszki jest na prawdę długa. Warto zatem stosować pietruszkę w codziennej diecie – to zdrowy i naturalny sposób na dostarczenie sobie całej palety wartościowych substancji odżywczych.

za http://rosliny-lecznicze.pl/pietruszka/

Offline

Stopka

Forum oparte na FluxBB