Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2014-01-16 06:44:42

admin
Administrator
Data rejestracji: 2013-11-09
Liczba postów: 187

Co to Zioła prowansalskie?

http://www.przyprawyswiata.pl/produkt/z … wansalskie

324.jpg

Kraj pochodzenia: Polska
Skład:
Oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek, estragon, cząber.

Polecamy:
Do potraw tłustych, sosów pomidorowych i ziołowych, warzyw, sałatek, twarogu oraz drobiu, pieczeni wolowej, ryb, jajek i potraw z grila.

Zioła prowansalskie (fr. Herbes de Provence) – mieszanka ziół z Prowansji, regionu położonego na południu Francji.
Mieszanka jest używana w celach kulinarnych i składają się na nią następujące zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka (oregano) i majeranek. Nie w samej Francji, a w niektórych krajach (np. Niemczech), dodawana jest lawenda[1].
Zioła prowansalskie stosowane są do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, pieczywa, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów, serów oraz potraw z ryb i drobiu. Używane są także w diecie bezsolnej.

za wikipedią

Offline

Stopka

Forum oparte na FluxBB