Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2014-01-10 19:22:10

admin
Administrator
Data rejestracji: 2013-11-09
Liczba postów: 187

Co to Chili grys?

http://www.przyprawyswiata.pl/produkt/chili-grys

195.jpg

Kraj pochodzenia: Indie

Polecamy:
Do kanapek, twarogu, sera, jajek , majonezu, pizzy i spaghetti a także do pikantnych zup, sosów, gulaszów oraz potraw z mięsa.


Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna, która ma własności drażniące i rozgrzewające skórę i błony śluzowe[3]. Wywołuje uczucie ciepła i zaczerwienienie skóry i błon śluzowych, jednak nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Silnie piekący smak, jaki odczuwamy przy doustnym spożyciu papryki chili wywołany jest przez podrażnienie zakończeń czuciowych oraz termicznych nerwów. Drogą odruchową powoduje to rozszerzenie naczyń krwionośnych błon śluzowych i skóry oraz położonych pod nimi narządów. Kapsaicyna drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje kichanie, w krtani kaszel[4].
W 1912 roku została skonstruowana skala ostrości pikantnych potraw, stosowana głównie do papryk. Skala ta nosi nazwę skali Scoville'a, mierzy ona koncentrację kapsaicyny w potrawie. Najostrzejszą papryką chili jest Trinidad Scorpion Butch[5].

za http://pl.wikipedia.org/wiki/Papryka_chili

Offline

#2 2017-06-27 14:30:27

WillardCig
Użytkownik
Lokalizacja: Benin
Data rejestracji: 2017-06-27
Liczba postów: 37
WWW

Offline

Stopka

Forum oparte na FluxBB