Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2014-01-16 01:07:02

admin
Administrator
Data rejestracji: 2013-11-09
Liczba postów: 187

Co to melisa?

http://www.przyprawyswiata.pl/produkt/melisa

246.jpg

Kraj pochodzenia: Polska
Polecamy:
Do sałatek, zapiekanek, potraw z jajek (omlety) a także do herbatników ziołowych i koktajli z białego wina.

Porada:
Melisa z mlekiem jest doskonałym dodatkiem do słodkich sosów. Napar z melisy działa uspokajająco.

Melisa
Melisa to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. Jego trzy odmiany występują w Europie i środkowej Azji. W naszym kraju uprawia się melisę lekarską. Jej cecha charakterystyczna jest wydzielanie znacznej ilości nektaru, przez co często odwiedzana jest przez pszczoły.
Melisa lekarska to trwała bylina osiągająca do 60 cm wysokości. Posiada drobne, wargowe, białe lub żółtawe kwiaty zebrane w Sokółki. Liście melisy są zielone, lekko pomarszczone, zaokrąglone (jajowate) i sercowate ułożone nakrzyżlegle. Jej łodyga jest czterokanciasta i wzniesiona, w kolorze zielonym z delikatnymi odcieniami fioletu. Melisa wydziela piękny zapach, przypominający trochę zapach cytryny.
Roślina najlepiej rośnie w miejscach ciepłych. Jest szczególnie wrażliwa na działanie silnego wiatru. Wymaga żyznego podłoża. Idealna dla melisy gleba powinna być lekko wilgotna i wzbogacona w wapń. Rozmnażanie melisy następuje przez wysiew nasion w ciepłym pomieszczeniu (lub w inspekcie). W połowie maja roślinę można wsadzić już na docelowe jej miejsce w glebie.

W pierwszym roku uprawy melisy lekarskiej można już zebrać pierwsze plony, czyli jednokrotnie można pozyskać z niej spożywcze części rośliny. W następnych latach uprawy można robić to nawet kilka razy w roku. Melisa to zioło, które szczególnie lubi a nawet potrzebuje silnego przycinania pędów o długości około 10-15 cm.

Melisa lekarska to wspaniała i okazała roślina o ładnych, żywych, zielonych liściach. Wybornie prezentuje się w ogrodach o charakterze ziołowo-przyprawowym.
Wykorzystywana jest głównie w ziołolecznictwie, z uwagi na swoje cenne właściwości lecznicze stosowane zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie do łagodzenia objawów oraz leczenia wielu chorób.

Oprócz medycznego wykorzystania, melisa znalazła szerokie zastosowanie jako zioło niezastąpione w trakcie diety mającej na celu odchudzanie, ponieważ działa moczopędnie i wiatropędnie, a tym samym oczyszcza organizm z zalegających w nim toksyn.

Melisa lekarska wykorzystywana jest tez w przemyśle chemicznym, farmaceutycznym i kosmetycznym do wytwarzania wielu substancji odżywczo – pielęgnacyjnych. W tych obszarach szczególnie wykorzystuje się zawarte w melisie znaczne ilości olejków eterycznych, które zawierają związki trepenowe (cytral, linalol i cytronelal), nadające jej przyjemny cytrynowy zapach. Pozostałymi substancjami czynnymi są garbniki, fenolokwasy (kawowy, rozmarynowy i felurolowy) i goryczce, a także związki triterpenowe, śluzy, flawonoidy i kwasy organiczne. Melisa jest również bogatym źródłem witaminy C i soli mineralnych.

Szczególnie cenne właściwości lecznicze melisy lekarskiej nie są zapewne kwestionowane. Powszechnie znana jest bowiem jako lek działający uspokajająco w niektórych postaciach astmy, w neurastenii i nerwicach serca.
Melisa wzmaga również apetyt i poprawa trawienie, przez co jest wskazana w chorobach żołądka. Działa wzmacniająco na mózg, serce, macicę oraz układ trawienny. Znane jest jej działanie przeciwskurczowe i rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit, zmniejszające napięcie mięśni jelita grubego. Melisa jest środkiem pobudzającym fizycznie i umysłowo, dzięki czemu często przypisuje jej się działanie wpływające na przedłużenie życia.

Melisa to również zioło działające przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Jest skutecznym środkiem napotnym i wiatropędnym, łagodzi bóle menstruacyjne i wpływa regulująco na różnego rodzaju zaburzenia miesiączkowania. Zdecydowanie zmniejsza nadpobudliwość płciową, wzmacnia pamięć, przeciwdziała niedokrwistości. Jest środkiem przeciwwymiotnym u kobiet ciężarnych oraz mlekopędnym. Wykazuje także słabe działanie moczopędne, nasenne oraz przeciwzapalne.

Szczególnie wskazana jest do leczenia takich chorób jak: migrena wywołana złym trawieniem, nerwobóle twarzy, zębów, ucha, astma, niedokrwistość, nadmierna akcja serca, drgawki dziecięce, epilepsja, napady nerwowe, pobudliwość, choroby żołądka, omdlenie, zawroty głowy, szum w uszach, anemia, niestrawność, depresja, skurcze, bezsenność, uczucie niepokoju, stany zapalne dróg żółciowych i trzustki i kolka jelitowa.

Zewnętrznie melisę stosuje się do łagodzenia ukąszeń owadów, urazów, wrzodów i bólów gośćcowych i reumatycznych.

za http://melisa-info.blogspot.com/

Offline

Stopka

Forum oparte na FluxBB